Blog

Oscar van den Boogaard

by Xavier Speeleveld

Quote of the day - text only in flemish

Ik heb zelf geen paus nodig en ook geen Kerk om een religieus wezen te zijn. Ik kan in mijn eentje geloven of niet-geloven en laat me niet afleiden door de bloedige geschiedenis van het katholieke instituut en de vele schandalen daarbinnen. Religieus zijn betekent voor mij zelfstandig nadenken over het geheim van het leven. Proberen te kijken naar wat het is. Niet geloven in voorgekauwde definities, maar je openen voor de wereld en het bestaan, iedere dag opnieuw.

Het eigenaardige is dat ik dat niet in de kerk of op school heb geleerd, maar in musea voor beeldende kunst. Daar heb ik geleerd om te kijken. Ik heb ontdekt dat je zelf betekenis kunt geven aan wat ondoordringbaar en onbegrijpelijk lijkt. Vervolgens ben ik dit principe ook in mijn eigen leven gaan gebruiken, in mijn eigen geschiedenis. Ik loop sindsdien door de wereld als door een beeldentuin. Dingen hebben de betekenis die je er zelf aan geeft. Dat is een enorme vrijheid. Dat betekent dat je je eigen wereld kan maken. Maar het vergt ook een enorme inspanning. Omdat, om goed te kijken, je jezelf moet bevrijden van vooroordelen en vastgeroeste definities. En ten slotte is het ook een grote verantwoordelijkheid. Omdat jij zelf de wereld maakt.

Ik houd van die heiligen van mijn grootmoeder. Het zijn sculpturen in de beeldentuin. Je moet je verbeelding gebruiken en dan komen ze tot leven. Je mag zelf bepalen wie Franciscus is.

Oscar van den Boogaard in De Standaard

Pin it
en

Onsitegallery is a European art platform where talented artists sell their art online at affordable prices. Our artists are selected by an advisory board of art experts.

Join Us

It's Free and always will be

Enter your e-mail address.
Enter the password that accompanies your e-mail.

Onsitegallery is a European art platform where talented artists sell their art online at affordable prices. Our artists are selected by an advisory board of art experts.

Already a member?

Login Here